Ett oberoende civilsamhälle bygger Sverige starkt

Pressmeddelande från SDR 2017-03-31

Idag släpps spelutredningen som pekar ut vägen framåt för spelmarknaden. Spel är av stor betydelse för ett starkt civilsamhälle genom de 1,6 miljarder som genereras varje år. Beroende på utredningens vägval kan förutsättningarna för civilsamhället förändras drastiskt.

Sedan mitten av 1800-talet har spel och lotterier arrangerats av ideella organisationer, med grundtanken att överskottet från dessa verksamheter ska komma hela samhället tillgodo – så kallade allmännyttiga ändamål. Varje år går över 1,6 miljarder kronor till allmännyttig verksamhet från spel och lotterier.

- Varje krona är medel som möjliggör vårt arbete för människors rätt till teckenspråk. Tack vare dessa medel kan vi som organisation erbjuda mötesplatser, sprida kunskap och lobba för ett samhälle där teckenspråk har en självklar plats, säger tf. förbundsordförande Henrik Sundqvist på SDR.

I de framlagda lagförslagen idag är det två delar som har störst påverkan på förutsättningarna för ett framtida starkt civilsamhälle.

1. Ideella organisationer får fortsatt ensamrätt att anordna spel både fysiskt och digitalt.
2. Att den svenska modellen med skattefrihet bevaras på alla spelprodukter som ideella organisationer arrangerar.

- Det är oerhört viktigt vi som ideella organisationer har fortsatt ensamrätt att anordna spel. Överskottet av Månadslotten är en av de ekonomiska förutsättningar vi på SDR behöver för att kunna bedriva vårt viktiga arbete, säger tf. förbundsordförande Henrik Sundqvist.

Kontakt
Henrik Sundqvist, tf. förbundsordförande
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
SMS: 073-530 72 07

Jenny Ek, kommunikationsansvarig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
SMS: 073-530 84 34


Om Månadslotten

Månadslotten är ett prenumerationslotteri med dagliga dragningar och miljonchans varje månad. SDR äger tillsammans med Synskadades Riksförbund Månadslotten.

Publicerad av  Webbredaktör
Publicerad: 2017-04-05
Uppdaterad: 2017-04-21