Tidig teckenspråksinlärning ger full kommunikation

Pressmeddelande från SDF, SDUR, SDR 2012-09-14

Premiär för unik film: Tidig teckenspråksinlärning ger full kommunikation genom hela livet.

Filmen ”Jag ser vad mitt barn säger” har premiär den 14 september i samband med Dövas dag-firandet i Münchenbryggeriet, Stockholm. Filmen kan också ses på www.barnhorsel.se

- Det är en av de bästa informationsfilmerna jag sett på länge, säger Ragnar Veer, förbundsordförande i SDR. Bra också att den är tillgänglig på webben, åtkomlig för alla.

Det är Stockholms Dövas Förening, SDF, och Stockholms Dövas Ungdomsråd, SDUR, som i samarbete med produktionsbolaget Dramaski AB har gjort filmen, med stöd av SDR. Målgruppen är i första hand föräldrar till döva och hörselskadade barn och ungdomar och syftet är att visa teckenspråkets betydelse för barnens språkutveckling och livssituation.

- Det här är bland det största och viktigaste vi någonsin gjort, behovet av en sådan film har funnits en längre tid så det känns jättebra att vi kan presentera den nu. Filmen visar föräldrar vikten av att erbjuda sina döva och hörselskadade barn teckenspråk tidigt, säger Sandra Malmlund, ordförande i Stockholms Dövas Ungdomsråd.

Helena Hulth, förälder till hörselskadat barn, medverkar i filmen: ”Vi hade det trögt att komma igång med hennes ljudinlärning… men hon var intresserad av handalfabetet och sen när vi lade till ljud så blev det en oerhörd vinst.”

95 procent av döva och hörselskadade barn har hörande föräldrar. Det uppstår förstås en helt ny och ovan situation när ett barn föds dövt eller hörselskadat. Att som förälder hitta relevant information t.ex. via hörselhabiliteringen, dövorganisationer och Internet har inte varit helt lätt.

- Det har saknats information om tvåspråkighet, dvs talad svenska och teckenspråk, och dess betydelse för döva och hörselskadade barn och ungdomar. Därför tog vi initiativ till filmen och en hemsida där föräldrar lätt hittar de svar de behöver, säger Paulina Wlostowski, ordförande i Stockholms Dövas Förening. Vi vet att filmen behövs, och vi hoppas att alla hjälper till att sprida den, och att föräldrarna får inspiration och energi att ge barnen möjlighet till full kommunikation genom hela livet.

Filmen kan ses på www.barnhorsel.se där det även finns länkar, artiklar och annat innehåll för föräldrar till döva och hörselskadade barn och alla andra intresserade.

Publicerad av  Webbredaktör
Publicerad: 2012-09-12
Uppdaterad: 2013-03-05