Handbok för föräldrar till döva barn lanseras


Pressmeddelande från Sveriges Dövas Riksförbund 2020-10-14

Sveriges Dövas Riksförbund, SDR lanserar idag en efterlängtad handbok för föräldrar till döva barn. I denna handbok riktad till föräldrar och andra anhöriga har SDR samlat material, berättelser och information som kan ge vägledning. Kanske kan du som är förälder eller anhörig hitta några svar på tankar, frågor och funderingar kring döva och svenskt teckenspråk. Handboken kan också med fördel bli en del av den information som erbjuds från regionerna till föräldrarna, exempelvis från hörselvården.

”Var ska vi börja?” Det är en vanlig tanke hos nyblivna föräldrar. Det är så mycket man behöver tänka på med ett litet barn. Och plötsligt kommer ett besked från sjukvården att barnet är döv eller hörselskadad. Många föräldrar har berättat för oss om alla olika känslor de hade, precis då i början. Sorg och glädje, uppgivenhet och nyfikenhet, förvåning och förvirring. Det finns föräldrar som känner lycka, och de som känner sig förkrossade - och allt däremellan. Inga känslor är fel att känna, men som förälder eller anhörig kan man behöva hjälp att bearbeta dem. Något annat som behövs och efterfrågas är information. Därför har SDR tagit fram denna handbok.

Ett viktigt fokus i handboken handlar om barns tidiga språkutveckling. Allt pekar på att “språk föder språk”, oavsett om det är tecknat, talat eller skrivet, bara är positivt för barnets språkutveckling. Teckenspråket är en otroligt viktig nyckel för döva barn och hörselskadade barn. Det är en nyckel som öppnar dörrar till tidig kommunikation, möjlighet att uttrycka sina känslor. Att både kunna berätta och fråga om saker. Något som också hänger ihop med barns allmänna utveckling som människor. Men hur lär man sig svenskt teckenspråk när man precis blivit förälder? Ja – det finns tips om det också i denna handbok!

Vi på SDR vill också tacka alla som på olika sätt medverkat, bidragit och varit involverad i handboken. Tack!

Döva barn - En handbok för föräldrar

Ladda ned handboken
Döva barn - En handbok för föräldrar

Beställ kostnadsfria informationskort om föräldrahandboken genom att skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktpersoner
Åsa Henningsson, förbundsordförande SDR
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Mobil/sms: 073-508 69 30

Jenny Ek, kommunikatör SDR
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Mobil/sms: 076-315 06 55

Publicerad av  Webbredaktör
Publicerad: 2020-10-14
Uppdaterad: 2021-01-22